Słodkie kwadraciki z kleiku ryżowego bez jaj, bez mleka, bez miksera

Dzisiejszy przepis powstał w „codziennej kryzysowej sytuacji”. Komu bym podarowała swój wypiek? Osobie wyjątkowej, która od 8 miesięcy dzielnie znosi dietę wykluczającą mleko, jaja, soję i jeszcze wiele innych składników. Dlaczego to robi? To złe pytanie. Właściwe brzmi: dla kogo? Dla swojego synka, który ma alergię na wyżej wymienione produkty. Wszystko co ona zje młody „wysysa z mlekiem matki”. Nie dodałam, że dziewczyna o której mowa wcześniej nie wiedziała, że można żyć bez żółtego sera a teraz musi. Już do tego przywykła, ale czasami jak każdy ma kryzys. Ma ochotę na coś słodkiego a tu wszystko co można nabyć drogą kupna ma w sobie albo coś z mleka, albo jaja, albo soję…Dlatego własnie postanowiłam ją wspomóc i na szybko z tego co było pod ręką, z lekką pomocą sieci, ukręciłam słodkie kwadraciki z kleiku ryżowego bez jaj. Tak się wczułam w tę historię, że zapomniałam dodać kto jest tą wyjątkową osobą. TO JA :) Lekko egoistycznie robię dla siebie samej „ot tak prosto z serca” coś słodkiego na poprawę humoru.
SKŁADNIKI:
300 g kleiku ryżowego
kostka (250 g) margaryny
szklanka cukru
1 łyżka lnu mielonego
5 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
opakowanie (15 g) cukru o smaku cytrynowym Delecta
decorada maczek tutti frutti Delecta
1 łyżka octu z białego wina
WYKONANIE:
Len zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut.

Margarynę (używam takiej, która nie ma w składzie niczego związanego z mlekiem, np. serwatki) ogrzać do temperatury pokojowej. Najlepiej odpowiednio wcześniej wyjąć ją z lodówki. Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz maczku tutti frutti.

Ręcznie wyrobić z nich ciasto, które następnie rozsmarować cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posypać maczkiem.

Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu pokroić na kwadraciki.

SMACZNEGO
Piecz... ot tak... prosto z serca!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.